Diuen que...

22-07-2016

Trias va finançar un sou a Colau quan era portaveu de la PAH

Fals Ada Colau rebia un sou de 1.500 euros nets com a coordinadora dels projectes d'habitatge de l'Observatori DESC. Part dels ingressos de l'Observatori provenen de les subvencions de l'Ajuntament a entitats sense ànim de lucre. El contracte de Colau va acabar en febrer de 2015.

 

Les entitats en defensa dels drets socials poden, com qualsevol altra organització sense ànim de lucre, rebre subvencions públiques per fer la seva tasca. Això no significa, en cap cas, que la seva funció quedi pervertida. Ni deslegitima a les persones que hi han treballat. Per la seva tasca en defensa del dret a l'habitatge, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) fou premiada per La Marató de Tv3 contra la pobresa; i compta, des de 2012, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona. Suport que s'ha traduït en dos convenis de col·laboració entre el govern municipal, la PAH i l'Observatori DESC. En cada cas, és l'última entitat qui gestiona els ingressos: el primer, de 2013, amb un ingrés de 100.000 euros. El segon, firmat en setembre del 2014, implica una aportació anual de 120.000 euros, durant dos anys. 

Aquestes aportacions han permès que l'Observatori DESC pugui contractar quatre persones per desenvolupar la seva feina en defensa del dret a l'habitatge. Una d'aquestes persones ha sigut l'Ada Colau, que tenia amb l'Observatori un contracte de treball i coordinava les accions en matèria d'habitatge, entre aquestes, el suport jurídic a la PAH, d'on era activista des del 2009. Es tracta d'una tasca que inicià en 2007 fins al febrer de 2015, moment en el qual va presentar una baixa voluntària per dedicar-se a la candidatura de Barcelona En Comú. El seu salari a jornada completa era de 1.500 euros. No de 1.973 euros, ni 2.605 euros, com s'ha especulat: el primer és el salari brut; mentre el segón és el cost a l'empresa, que inclou conceptes com, per exemple, les cotitzacions a la Seguretat Social. 

Colau, certament, tenia una paga mentre era a la PAH. Però eren uns ingressos que gestionava l'Observatori DESC, per unes subvencions dirigides a la defensa del dret a l'habitatge. L'entitat era lliure de gestionar aquest import com desitgés, sempre i quan servís al propòsit al qual s'havia compromès. Si calia, criticant la política d'habitatge de les administracions. Rebre una subvenció no significa, en cap cas, haver de callar davant dels poders públics. Fer-ho significaria caure en el servilisme, i pervertir la funció que les entitats sense ànim de lucre realitzen en defensa dels drets de les persones. L'Ada i tantes altres persones que hi han contribuït a la tasca de la PAH i l'Observatori DESC no varen caure en aquesta lògica.