Diuen que...

26-01-2018

Bcomú ha fet concessions injustificables als partits independentistes per pactar els pressupostos

Els pressupostos de Barcelona per al 2018  consoliden el canvi de prioritats a Barcelona. Aquest any Bcomú ha intentat aprovar els pressupostos amb l’abstenció d’ERC, PDCAT i PSC (els únics que han volgut seure a negociar a fons). La CUP, PP i Ciutadans han anunciat que votaran NO als pressupostos de Bcomú. Malgrat que la proposta de pressupostos 2018 havia obtingut el vistiplau del PSC quan estava dins del govern, finalment no s'aprovaran per via ordinària i aniran a moció de confiança perquè el PSC ha retirat el seu suport a l'últim moment.¿Perquè?

El PSC acusa Bcomú de fer concessions injustificables a Pdcat i ERC en el marc de la negociació. Quines serien aquestes concessions?

 • Diu que s’ha renunciat a la connexió del tramvia per la Diagonal.
  Fals. No s’ha fet cap renúncia. El govern de Barcelona segueix defensant que el tramvia com una infraestructura clau per fer una ciutat més sostenible, tècnicament raonable i financerament sostenible. Tal i com defensen el moviment veïnal i en defensa del transport públic, els experts, i els municipis metropolitans. El que s’ha acordat en la negociació pressupostària és que l’acord sobre el tramvia l’ha de fer la comissió que l’està estudiant. Per tant, el Tramvia segueix endavant a l’espera d’obtenir el vot favorable de prou partits. 
 • El PSC també diu que s’ha renunciat a la tarificació social de les escoles bressol.
  És exactament el contrari. El que s’ha acordat és aportar 1,5 milions d’euros extres al finançament de les escoles bressol. L’objectiu és, de fet, millorar el sistema de tarificació social. Tal i com ja preveia fer el govern quan el va introduir aquest curs 2017-18. Al final de curs, es preveu avaluar com ha funcionat i introduir ajustos el curs 2018-19.
   
 • Finalment, també s’afirma que s’ha renunciat a impulsar una funerària pública.
  Al contrari. L’acord de pressupostos ens apropa a l’aprovació d’aquesta empresa municipal, que ha de servir per rebaixar els preus abusius dels enterraments a Barcelona i que tothom es pugui acomiadar amb dignitat dels seus éssers estimats. I és així perquè el que hem acordat amb ERC és que aquesta funerària pública no esperi a tenir sales de vetlla per començar a operar (una cosa que previsiblement podria passar el 2020), sinó que ja aquest estiu pugui oferir enterraments a preu reduït.

Barcelona és la capital de l'estat que mes ha incrementat la despesa social, tal com ha certificat l'Associació Estatal de Directors i Gerents de Serveis Socials i han recollit recentment tots els mitjans. El govern municipal de Barcelona en Comú ha proposat uns comptes que consoliden el canvi de prioritats iniciat el 2015. Des de llavors, l’Ajuntament inverteix 269 milions més que abans en els barcelonins i les barcelonines. Aquests recursos han servit, per exemple, per augmentar en un 31% la inversió en serveis socials, un 35,7% la inversió en habitatge o un 31% la inversió en transport.